Terapi og traumer

Traumeterapi handler om at kunne støtte op om, at en naturlig traumehealing kan ske.

Som mennesker har vi grundlæggende mulighed for at gennemleve et traume og komme ud på den anden side.
Det er bare ikke altid at bearbejdningen af et traume forløber naturligt, og derfor efterlades låste mønstre i personligheden.

Hvis et låst traumemønster har sat sig, tyder det på, at der har været utilstrækkelige ressourcer og færdigheder til rådighed i personen selv og i omgivelserne, da traumet skete. Ellers ville traumereaktionerne være blevet forløst naturligt.

Hvis dette ikke finder sted, lever man bevidst eller ubevidst med de låste  traumemønstre. Man vil da forsvarer sig mod dem gennem dissociation eller tilstande præget af opgivelse eller kontrol i kroppen.

Tilsyneladende små triggere i hverdagen kan udløse store udsving i krop og nervesystem.

At kunne lande i personligheden efter et traume, kræver  regulering af nervesystemet, samt en integration af det som skete dengang, både kropsligt, følelsesmæssigt og kognitivt.

Efter et traume er der brug for adgang til menneskelig nærværende kontakt. Herigennem kan både terapeut og klient  møde historien og traumereaktionerne samt deltage i en gensidig regulering af nervesystemet.

Når tilstandene reguleres behøver man ikke at kapsle dem inde, overvældes af dem, handle ubevidst ud fra dem eller dissociere dem væk.

Man kan være kærligt til stede med sig selv og finde ro i kroppen til at rumme det som er nødvendigt.

Læs mere om Relationel Traumeterapi